Erol Bilecik


İşlem Durum Simge - Process Status Icon
Popup Close
Erol Bilecik
Erol Bilecik Biyografi

TÜSİAD

Basın Bültenleri


Özyeğin Üniversitesi-Tüsiad Sürdürülebilir Kalkınma Forumu Sektörel Sürdürülebilirlik Araştırması’nın İlk Sonuçları Açıklandı





İş dünyasının sürdürülebilirlik performansını ortaya koymak amacıyla yapılan araştırma kapsamında ilk olarak kimya, petrol, kauçuk ve plastik sektörleri ele alındı. 14 Aralık Cuma günü TÜSİAD Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen bir seminer ile bu sektörler özelindeki araştırma bulguları tartışıldı.

 

Özyeğin Üniversitesi-TÜSİAD Sürdürülebilir Kalkınma Forumu (SKF) iş dünyasının sürdürülebilirlik performansını ortaya koymak amacıyla, ulusal ve uluslararası kabul görmüş sürdürülebilirlik ölçüleri ve metodolojilerini inceledi. BIST şirketlerine yönelik bir sürdürülebilirlik değerlendirme metodolojisi geliştirilerek bu çerçevede, şirketlerin kamuya açık raporlarının içerikleri Çevre, Ürün ve Tedarik Zinciri, Çalışan Hakları, İnsan Hakları, Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Kurumsal Yönetişim konu başlıkları altında değerlendirildi. Seçilen sektörlerde şirketlerin verileri toplulaştırılarak sektörün sürdürülebilirlik analizinin yapılması; metodolojinin ve sonuçların sektör temsilcileri ile tartışılarak politika önerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

 

“Sektörel Sürdürülebilirlik Araştırması: Kimya Petrol, Kauçuk ve Plastik Sektörleri” seminerinin açılış konuşmaları TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik ve Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk tarafından yapıldı.

 

Sorumlu üretim teşvik edilmeli

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik konuşmasında şunları ifade etti:

“Dünyanın, işlerinin ve markalarının geleceğini düşünerek, faaliyetlerinin çevre ve topluma olumsuz etkilerini minimuma indirmek için adım atan şirketler, sürdürülebilirlik ve karlılığın birbiriyle çelişmediğini, tam tersine birbirini beslediğini yıllar içindeki finansal performanslarıyla ortaya koyuyorlar. Kimya ve petrol sektörlerindeki şirketler de, tüm tedarik zinciri boyunca sorumlu üretimi teşvik ederek; çevreyi koruyan, sosyal ilerlemeyi teşvik eden ve ekonomik büyümeyi destekleyen yenilikçi ürünler ve uygulamalar geliştirerek Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine destek verebilir. Geçtiğimiz sene Özyeğin Üniversitesi ve TÜSİAD olarak Sürdürülebilir Kalkınma Forumu’nu kurarken, dünyadaki sürdürülebilirlik gündemini yakından takip etmek, kalkınmayı sürdürülebilir kılacak politikalara katkı sağlamak ve iş dünyasının bu alandaki dönüşümüne destek olmayı hedefledik. Bugün kimya, petrol, plastik ve kauçuk sektörlerinde Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin sürdürülebilirlik performansını birçok alt kırılımda incelediğimiz bu çalışmanın ilgili sektörler için yön gösterici olacağına inanıyorum.”

Sorunlara karşı çözümlerimizi sektörler ve STK’larla birlikte planlıyoruz

Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk ise konuşmasında şu konulara değindi:

 

“Akademik tarafta yapılan araştırma sonuçlarımızın, 2017 yılından beri TÜSİAD ile yürüttüğümüz Sürdürülebilir Kalkınma Forumu (SKF) aracılığıyla sektör, STK ve üniversite iş birliğine örnek bir model olacak şekilde ortaya çıkmasından oldukça memnun olduğumuzu belirtmek isterim. Sürdürülebilirlik, Özyeğin Üniversitesi’nin kuruluş misyonunda var olan ve iş yapış biçimimizde yer etmiş oldukça önemli bir kavram. Eğitim ve yönetim gibi ana faaliyetlerimizin yanı sıra girişimci araştırmacı bir üniversite olma misyonunu da üstlendik. Bu misyonla araştırmalarımızı sırf teorik çalışmalarla kısıtlı tutmamak adına uygulanabilir, sektörler ve STK’larla iç içe, problem çözmeye yönelik olacak şekilde planlıyoruz. 10. yılımızı kutladığımız bu anlamlı senede hem eğitim modelimiz bazında hem de iş yapış biçimimizde anlamlı ve sürdürülebilir çözümler üretmek temel yaklaşımımız. Sürdürülebilirliği esas alan eğitim modelimiz Princeton, Yale gibi dünya üniversitelerinin yer bulduğu Davos’un eğitim modelinde Türkiye’den tek ve en iyi örnek olarak yer alıyor. Kimya, petrol ve kauçuk/plastik sektörleri ile başlattığımız ‘Sektörel Sürdürülebilirlik Araştırması’ farklı sektörlerin sorunlarına çözüm yaratacak şekilde anlamlı çalışmalar yürütmeye devam edecek.”

Açılış konuşmalarının ardından Sürdürülebilir Kalkınma Forumu Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Soytaş ve Sürdürülebilir Kalkınma Forumu Araştırmacısı Dr. Damla Durak Uşar tarafından “Sektörel Sürdürülebilirlik Araştırması” sunuldu.

Araştırmanın önemli bulguları şöyle:

Sürdürülebilirlikle finansal performans arasında olumlu ilişki var

Dünyada gelişen trendlere paralel olarak ülkemizde de özelikle son senelerde farklı paydaş gruplarının çevre ve sosyal konularda farkındalıkları artmıştır. Sürdürülebilirlik uygulamaları firmalar için nihai tüketicinin satınalma kararının olumlu etkilenmesi, nitelikli iş gücünün istihdam edilebilmesi, finansmana kolay erişim ve vergi indirimleri gibi pek çok avantaj getirmektedir. Bu çalışmada da sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik ve finansal performans arasında olumlu ilişki gözlenmiştir. Bununla birlikte, sürdürülebilirlik uygulamasına ayrılan kaynak sadece bir alana yoğunlaştığında elde edilen faydanın azaldığı görülmektedir. Bu nedenle firmalar maksimum getiri sağlamak için sürdürülebilirlik uygulamalarını çeşitlendirmelidirler. Nitekim kimya, petrol, kauçuk ve plastik sektörleri karşılaştırıldığında kurumsal yönetişim, çalışan ve insan hakları, kurumsal sosyal sorumluluk çevre, ürün ve tedarik zinciri gibi farklı alanlarda sürdürülebilirlik uygulamalarına dengeli bir şekilde kaynak ayırmış olan kimya sektörünün en yüksek ortalama aktif karlılığı elde ettiği görülmektedir. Sürdürülebilirlik uygulamalarına dair kararlar alınırken nicelik kadar uygulamalarının niteliğinin de önemli olduğunun altı çizilmelidir.

Araştırma sunumunun ardından program, Sürdürülebilir Kalkınma Forumu Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Soytaş’ın moderatörlüğünde, BASF Türk Kimya Pazar Geliştirme Direktörü Dr. Selçuk Denizligil, Ak-Kim Kimya Sanayi Yönetim Sistemleri Bölüm Yöneticisi Çiğdem Arpat, Polisan Yönetim Sistemleri ve Sürdürülebilirlik Müdürü Dilek Sarıaslan’ın katıldığı “Sektörel Değerlendirme” paneli ile devam etti.

Özyeğin Üniversitesi-TÜSİAD Sürdürülebilir Kalkınma Forumu (SKF) Hakkında

Özyeğin Üniversitesi - TÜSİAD Sürdürülebilir Kalkınma Forumu (SKF), TÜSİAD ve Özyeğin Üniversitesi’nin ortak girişimi ile 6 Nisan 2017 tarihinde kurulmuştur. Forum, dünyadaki sürdürülebilirlik gündemini yakından takip edecek, kalkınmayı sürdürülebilir kılacak politikalara katkı sağlayacak ve iş dünyasının bu alandaki dönüşümüne destek verecek çalışmalar yürütmektedir.






Longplay Dijital Ajans Hizmetleri